|
Napp koosveedetud aeg Alfrediga kuulub minu jaoks esikolmikusse nendest mälestustest, mida kirkana säilitatakse kogu eluks. Ta on jäänud minu jaoks sinna vaba mõtte, julguse, väärikuse, eneseohverduse ja kõige selle sümboliks, mida positiivset on varasemad põlvkonnad meile pärandanud. Julgen arvata, et ma pole ainus, kellele Alfred sedasi meelde on jäänud.
Sellega seoses, head kaasvõitlejad, tahan siin teiega jagada üht väikest mõtteidu.
Igal pool maailmas püstitatakse sambaid suurtele oma rahva poegadele, nimetatakse nende järgi väaljakuid, parke ja tänavaid. Seda tehakse eesmärgiga jäädvustada nende mälestust võimalikult väljapaistvates kohtades, et mitte ainult oma uus põlvkond, vaid ka saabuvad külalised hoomaksid, kes siin kunagi suuri tegusid teinud on.
Alfred ei igatsenud kuulsust. Tema elas oma elu alati iseendaks, lihtsaks eesti meheks jäädes, võibolla isegi iseenesele lõpuni teadvustamata, et kandis endas selle lihtsa mehe parimaid võimalikke väärtusi, olles teataud mõttes Kalevipoeg, idee mis on lasknud meie rahval ellu jääda läbi arvukate sõdade ja vallutuste.
Ma arvan, et meie väikese metsarahva jaoks ei ole Alfredi mälestus väiksema tähtsusega, kui Washington ameeriklastele või Napoleon prantslastele. Erinrvus on selles, et meie pole kunagi tahtnud võõraid maid vallutada, ega suuri valitsejaid lahingutes võita. Meie taotlus läbi aegade on olnud jääda nendeks, kes me oleme. Nii ei oleks kohane Alfredi mälestust jäädvustada matkides suurte rahvaste traditsioone.
Järgmine pilt: Väike metsavälu kuskil Lõuna- Eestis, näiteks Karula või Ähijärve kandis. Alfredi metallist kuju, seljakott seljas, tema tuntud nokats peas, relv õlal suundumas võpsikusse.
See poleks meie taotlus end ja oma kangelasi väljapoole eksponeerida. Küll oleks aga see heaks kokkusaamiskohaks neile, kes Alfredi pärandit hindavad ja seda edasi kannavad. Alfred poleks tahtnud mingeid pidustusi enda umber aga pidas ta lugu kokkusaamistest mõttekaaslastega. Mul on kahju, et ma ei jõudnud tema juurde nii sageli, kui oleks tahtnud, saaks aega tagasi keerata...
Mida arvate, teeks ära! Ei mingeid suuri kampaaniaid, paneme ise vaikselt rahad kokku, ehk leidub ka mõni kujur, kes ise Alfredi tundis?
_________________ Ajamõtte valgel, oma päikese poole edasi!
Fr. Tuglas
|